
De LeerWerkFabriek helpt Limburgse jongeren aan het werk
LeerWerkFabriek Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht e.o. (SIM) zorgt voor aansluiting op arbeidsmarkt
Maastricht, 20 januari 2015
Vanaf dit jaar zijn15 jonge werkzoekenden in Zuid-Limburg gestart bij de door Manpower en TRIGOS Support geïnitieerde Leer-Werkfabriek in Zuid-Limburg. Met dit project, waarbij de jongeren aan de slag gaan in een leerwerktraject bij de 'Leer-Werkfabriek SIM' bij de SIM leden Meerssen Papier en Rubber Resources, krijgen zij een duurzame kans op een stabiele toekomst: Manpower garandeert tijdens en na het traject een baan als operator bij regionale technische productiebedrijven.
Het instroomproject is enerzijds bedoeld om de kloof tussen opleiding en praktijk te dichten, waar in de betreffende branche en regio sprake van is. Anderzijds wordt jongeren een kans geboden op een duurzame loopbaan binnen de techniek.
"De huidige arbeidsmarkt en bestaande opleidingen laten zien dat er een te grote afstand ontstaan is tussen de theorie op school en de dagelijkse praktijk bij bedrijven", aldus Reinier Op den Kamp van Manpower. De Leer-Werkfabriek biedt jongeren de kans om te leren in een echt bedrijf.
Praktijkontwikkeling
In de Leer-Werkfabriek wordt de BPV (Beroeps Praktijk Vorming) voor Technische Vakopleidingen ingevuld. "Voor werkgevers is het vaak tijds- en kostenintensief om nieuwe werknemers op te leiden en te ondersteunen om het vak onder de knie te krijgen", aldus Op den Kamp. "Opleiden voor bedrijven, binnen bestaande bedrijven, maakt kandidaten op een realistische manier interessant voor de arbeidsmarkt". Door de aansluiting van Technicom als Crebo-erkende opleidingspartner, worden de kandidaten opgeleid voor operator op erkend MBO 2 (operator A) of MBO 3 (operator B) niveau.
Programma
Het programma bestaat uit een eerste periode van een half jaar, waarin de kandidaten, tussen de 22 en 29 jaar, meedraaien in de Leer-Werkfabrieken. Hierbij werken ze twee dagen volop in de bedrijven Meerssen Papier of Rubber Resources mee. Daarnaast is er ruimte voor uitleg, reflectie en theorie, waarvoor drie dagen per week is opgenomen in het programma. "Dit allemaal vanuit de praktijkvraag en noodzaak vanuit de markt."
In het tweede halfjaar van 2015 ontvangen de kandidaten een halfjaarcontract om hun opleiding af te ronden en gaan de kandidaten volledig aan de slag via Manpower bij een productiebedrijf (erkend leerbedrijf) in de regio. Na het behalen van het diploma krijgen de kandidaten een jaarcontract aangeboden van Manpower. De kandidaten zijn dan klaar om hun carrière te starten als operator, zonder een kloof tussen scholing en praktijk. Een goed alternatief voor regulier onderwijs is onderwijs volgens de omgekeerde leerweg, namelijk leren door te doen. Door de directe koppeling aan de praktijk leveren we straks werknemers met een kwaliteitsstempel af".
Over de Leer-Werkfabriek
De Leer-Werkfabriek biedt de kans te leren door te werken en de beroepscompetenties te ontwikkelen in een levensecht bedrijf. Het project wordt breed maatschappelijk ondersteund. Naast de twee deelnemende bedrijven Meerssen Papier en Rubber Resources is het project mede tot stand gekomen door het sectorplan voor de procesindustrie gefinancierd door OVP (opleidingsfonds van en voor de procesindustrie) en het Ministerie SZW. Ook is er ondersteuning vanuit Gemeente Maastricht, SIM (Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht e.o.) en UWV. Naar verwachting zal over een halfjaar opnieuw een groep van start gaan in de Leer-Werkfabriek SIM.
Informatie
Neem voor meer informatie contact op met Lou Fredrix , TRIGOS Support BV Tel. 06-53193920 e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zie www.trigos.nl
Klik hier voor een filmpje over dit project >>