Diploma uitreiking SIM-LeerWerkFabriek bij Meerssen Papier
Hieronder een video van de diploma uitreiking SIM-LeerWerkFabriek bij Meerssen Papier.
De operators behaalden hier hun waardevolle MBO Diploma.
Hieronder een video van de diploma uitreiking SIM-LeerWerkFabriek bij Meerssen Papier.
De operators behaalden hier hun waardevolle MBO Diploma.
LeerWerkFabriek Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht e.o. (SIM) zorgt voor aansluiting op arbeidsmarkt
Maastricht, 20 januari 2015
Vanaf dit jaar zijn15 jonge werkzoekenden in Zuid-Limburg gestart bij de door Manpower en TRIGOS Support geïnitieerde Leer-Werkfabriek in Zuid-Limburg. Met dit project, waarbij de jongeren aan de slag gaan in een leerwerktraject bij de 'Leer-Werkfabriek SIM' bij de SIM leden Meerssen Papier en Rubber Resources, krijgen zij een duurzame kans op een stabiele toekomst: Manpower garandeert tijdens en na het traject een baan als operator bij regionale technische productiebedrijven.
Het instroomproject is enerzijds bedoeld om de kloof tussen opleiding en praktijk te dichten, waar in de betreffende branche en regio sprake van is. Anderzijds wordt jongeren een kans geboden op een duurzame loopbaan binnen de techniek.
"De huidige arbeidsmarkt en bestaande opleidingen laten zien dat er een te grote afstand ontstaan is tussen de theorie op school en de dagelijkse praktijk bij bedrijven", aldus Reinier Op den Kamp van Manpower. De Leer-Werkfabriek biedt jongeren de kans om te leren in een echt bedrijf.
Praktijkontwikkeling
In de Leer-Werkfabriek wordt de BPV (Beroeps Praktijk Vorming) voor Technische Vakopleidingen ingevuld. "Voor werkgevers is het vaak tijds- en kostenintensief om nieuwe werknemers op te leiden en te ondersteunen om het vak onder de knie te krijgen", aldus Op den Kamp. "Opleiden voor bedrijven, binnen bestaande bedrijven, maakt kandidaten op een realistische manier interessant voor de arbeidsmarkt". Door de aansluiting van Technicom als Crebo-erkende opleidingspartner, worden de kandidaten opgeleid voor operator op erkend MBO 2 (operator A) of MBO 3 (operator B) niveau.
Programma
Het programma bestaat uit een eerste periode van een half jaar, waarin de kandidaten, tussen de 22 en 29 jaar, meedraaien in de Leer-Werkfabrieken. Hierbij werken ze twee dagen volop in de bedrijven Meerssen Papier of Rubber Resources mee. Daarnaast is er ruimte voor uitleg, reflectie en theorie, waarvoor drie dagen per week is opgenomen in het programma. "Dit allemaal vanuit de praktijkvraag en noodzaak vanuit de markt."
In het tweede halfjaar van 2015 ontvangen de kandidaten een halfjaarcontract om hun opleiding af te ronden en gaan de kandidaten volledig aan de slag via Manpower bij een productiebedrijf (erkend leerbedrijf) in de regio. Na het behalen van het diploma krijgen de kandidaten een jaarcontract aangeboden van Manpower. De kandidaten zijn dan klaar om hun carrière te starten als operator, zonder een kloof tussen scholing en praktijk. Een goed alternatief voor regulier onderwijs is onderwijs volgens de omgekeerde leerweg, namelijk leren door te doen. Door de directe koppeling aan de praktijk leveren we straks werknemers met een kwaliteitsstempel af".
Over de Leer-Werkfabriek
De Leer-Werkfabriek biedt de kans te leren door te werken en de beroepscompetenties te ontwikkelen in een levensecht bedrijf. Het project wordt breed maatschappelijk ondersteund. Naast de twee deelnemende bedrijven Meerssen Papier en Rubber Resources is het project mede tot stand gekomen door het sectorplan voor de procesindustrie gefinancierd door OVP (opleidingsfonds van en voor de procesindustrie) en het Ministerie SZW. Ook is er ondersteuning vanuit Gemeente Maastricht, SIM (Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht e.o.) en UWV. Naar verwachting zal over een halfjaar opnieuw een groep van start gaan in de Leer-Werkfabriek SIM.
Informatie
Neem voor meer informatie contact op met Lou Fredrix , TRIGOS Support BV Tel. 06-53193920 e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zie www.trigos.nl
Klik hier voor een filmpje over dit project >>
Donderdag 4 april 2013 heeft het seminar ‘Kennis: Delen is het nieuwe hebben!’ plaatsgevonden bij de Kamer van Koophandel in Roermond. Gezien de opkomst en de reacties van aanwezigen kunnen we spreken van een geslaagd seminar met drie boeiende business cases. Beyondsite, TRIGOS Support en BlueTea presenteerden complementaire oplossingen voor kennismanagement.
Een bijzonder woord van dank aan René Verhoeven (manager regiostimulering KvK Limburg) voor zijn inspirerende opening en de afsluitende discussie. In zijn openingsbetoog wist hij op sterke wijze een verband te leggen tussen het vergaren van theoretische kennis door een middelbare scholier en gerelateerde problematische situaties die zich voordoen in het huidige bedrijfsleven. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kennis die we bezitten van waarde blijft in de economie?
Lou Fredrix van Trigos Support beet het spits af en toonde Facts en Figures inzake kennismanagement. In een korte uiteenzetting, ondersteund door onderzoeksresultaten, wordt gesproken over de waarde en noodzaak van kennisdeling binnen bedrijven om kennisverlies te voorkomen.
Lees/download hier de presentatie van Lou Fredrix >
Vervolgens was het woord aan Bart van Gruisen, business consultant bij Beyondsite. In zijn business case werd besproken hoe kennisoverdracht verbeterd en vastgelegd kan worden door middel van een Social Intranet. Het ‘concept’ social media wordt toegevoegd aan het intranet, waardoor medewerkers kennis, ervaringen en vaardigheden kunnen delen met elkaar. Verschillende gereedschappen, zoals wiki’s, blogs en profielen, verbeteren de samenwerking, communicatie en kennisdeling tussen collega’s via een intern beveiligd platform. Het Social Intranet bezit een zoekfunctie die het mogelijk maakt om benodigde informatie eenvoudig terug te vinden in bedrijfsdossiers.
Lees/download hier de presentatie van Bart van Gruisen >
Na de pauze vervolgt Rob Offermans, manager projecten bij TRIGOS Support, het presentatiegedeelte met de business case ‘Werkplek Informatie Management praktisch gevisualiseerd’. De voordelen van een digitaal Werkplek Informatie Systeem (WIS) voor het borgen en ophalen van werkgerelateerde informatie wordt uitvoerig besproken en inzichtelijk gemaakt door het tonen van twee concrete toepassingen binnen bestaande productiebedrijven. De eenvoudig hanteerbare webbased oplossing maakt het mogelijk om werknemers on-the-job, just-in-case en just-in-time van de juiste kennis te voorzien.
Lees/download hier de presentatie van Rob Offermans >
De laatste business case inzake kennismanagement werd gepresenteerd door Max Wiertz, projectmanager bij BlueTea. In een kort verhaal, waarin gebruik werd gemaakt van veel visuele beeldvormers, werd de kracht van interactieve technologie voor kennisdeling gepresenteerd. De inzet van geanimeerde 3D-beelden in combinatie met korte instructies biedt uitkomst voor bedrijven om werknemers in korte tijd bedrijfsprocessen eigen te laten maken. Een tweetal indrukwekkende toepassingen werden getoond in de vorm van demofilms en lieten zien hoe interactieve hulpmiddelen het rendement verhogen bij het overdragen en borgen van kennis en werkprocessen.
Na het presentatiegedeelte was er mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen te delen met elkaar over kennisdeling binnen het eigen bedrijf. Werknemers van bedrijven die de eerste stappen op het gebied van kennismanagement al genomen hebben, konden werknemers van bedrijven die nog zoekende zijn naar de juiste methode van kennisborging voorzien van informatie en vertellen over de eerste bevindingen. Dit biedt perspectief voor de toekomst en daarom stellen wij aan u de vraag: Wie doet er met ons mee? Op weg naar de toekomst door het behoud van waardevolle kennis binnen bedrijven.